top of page

Helmut

 

Thaise yoga (Ruesi Dat Ton)

Bij Medizijn draait alles rond mensen eenvoudige, maar verantwoorde en efficiënte tools aanreiken, zodat ze hun gezondheid opnieuw zélf in handen kunnen nemen, en lichaam en geest opnieuw hand in hand kunnen samenwerken. Ook in de yogalessen van Medizijn wordt deze rode draad volop doorgetrokken. Vanuit m'n opleiding en ervaring als kinesitherapeute weet ik dat verantwoord en veilig bewegen essentieel zijn voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Na heel wat omzwervingen in en kennismakingen met diverse yoga-stijlen, sloot de Thaise variant van yoga, Ruesi Dat Ton, het beste aan bij de kernwaarden van Medizijn: het is een compleet concept van zelfzorg, 24u of 24u beschikbaar.

 

Thaise yoga omvat het uitvoeren van zachte, langzame bewegingen, met zo'n precisie dat je er zowel je kracht, houding, lenigheid, lichaamsbesef als evenwicht mee bevordert. De houdingen worden slechts een comfortabel aantal tellen aangehouden en zijn heel toegankelijk, zelfs voor zij die denken dat ze niet lenig genoeg zijn om aan yoga te doen.

 

Door de bewegingen te koppelen aan je ademhaling verbetert regelmatige beoefening bovendien je uithouding. Je leert verder ook technieken om zelf je lichaam te masseren en zo spanningen te herkennen en los te maken. Een les Thaise yoga heeft bovendien een sterk meditatief karakter, waardoor je je hoofd even volledig leeg kan maken en ook je concentratie en je nachtrust verbetert.

De lessen gaan door in kleine groepjes van max. 11 personen.

Yoga Nidra en ademhaling

 

Yoga is meer dan alleen fysieke houdingen en bewegingen en daarom wordt je in deze lessenreeks helemaal ondergedompeld in de wereld van Yoga Nidra, ademhaling en meditatie. Op de down-to-earth manier die jullie van Medizijn gewend zijn zoeken we in deze lessenreeks de stilte en diepe rust in onszelf op. 

 

Naast rustige yoga-houdingen verkennen we enerzijds een aantal van de meest toegankelijke ademhalingstechnieken, anderzijds duiken we in de diep ontspannende wereld van Yoga Nidra. Dit is een eenvoudige vorm van liggende relaxatie en meditatie, waarbij lichaam en geest in diepe rust worden gebracht, maar waarbij je bewustzijn helder en aandachtig blijft. Gemiddeld duurt een sessie Yoga Nidra een half uurtje, waarbij je comfortabel op je matje ligt en bewust luistert naar de begeleiding, terwijl je lichaam langzaam in diepe ontspanning verglijdt. Je voelt je frisser, energieker, beter in je vel en leert gedachten, gevoelens of emoties te zien en te verwelkomen in plaats van erop te reageren. Alsof je een douche neemt voor lichaam en geest en ontdaan van alle ballast verder kan met je dag.

De lessen gaan door in kleine groepjes van max. 11 personen. 

 

Breng voor deze lessen zeker een dekentje en eventueel een meditatiebankje of -kussentje mee.

Praktische info

Thaise yoga:

 • De lessenreeksen gaan door op maandagavond van 18u45 tot 19u45.

 • De eerstvolgende reeks van 5 lessen start op maandag 15/4/2024. (VOLZET) 

  (Is de reeks volzet en wil je toch graag meedoen? Laat me iets weten, dan schrijf ik je in op de wachtlijst.)

Tarief:

 • Lessenreeks (5 lessen):   65€

Yoga Nidra en ademhaling:

 • De lessenreeksen gaan door om de twee weken op donderdagavond van 18u45 tot 19u45.

 • De eerstvolgende reeks van 5 lessen gaat door op donderdag 18/4/2024, 2/5/2024, 16/5/2024, 30/5/2023 en 13/6/2024. 

 

Tarief:

 • Lessenreeks (5 lessen):   65€

Zo doe je mee:

Stap 1: reserveer je matje voor de hele reeks hier online via Momoyoga of via de Momoyoga app op je smartphone (Is het je eerste aanmelding bij Medizijn? Dan dien je jezelf hier eerst éénmalig te registreren in Momoyoga.) Je kan voor één of meerdere data tegelijk reserveren.

Stap 2: je betaalt de lessenreeks online in Momoyoga, na betaling is je matje definitief gereserveerd.

Stap 3: wees 5 min voor aanvang van de les aanwezig, zodat we mooi op tijd kunnen starten.

Extra: Breng gerust je eigen yogamatje mee (en eventueel meditatiekussen, dekentje, ...). Heb je geen matje of kussen, dan zijn er sowieso ook een aantal beschikbaar in de zaal.

Veelgestelde vragen

 • Waarom zou ik op regelmatige basis een sessie "Medizijn" boeken?
  Omdat velen van ons zo vaak in ons hoofd vertoeven dat we gaandeweg de voeling met ons lichaam zijn kwijtgeraakt. We hebben ons op die manier de slechte gewoonte aangekweekt om pas voor ons lichaam te gaan zorgen als het ergens pijn geeft of lastig doet. En dan willen we van die pijn zo snel mogelijk af om nadien terug helemaal in ons hoofd te kunnen zitten :-) Lichaamswerk en diepe ontspanning zorgen ervoor dat je je lichaam terug leert voelen en leert waarderen. Dat je opnieuw voelt waar je lichaam nood aan heeft en het veel sneller opmerkt wanneer spanningen zich ergens vastzetten. In een ideale situatie wordt regelmatig lichaamswerk gecombineerd met yoga of een andere vorm van lichaamsbeweging gericht op bewustwording van je lichaam. Op die manier leer je ook hoe je zelf bepaalde spanningen kan aanpakken alvorens ze klachten geven. Tijd maken voor jezelf en voor jezelf zorgen is een ondergewaardeerde, maar noodzakelijke kunst geworden. Of je nu topsporter, bediende of ambachtsman bent, iedereen heeft baat bij regelmatig lichaamsonderhoud. De tijd en moeite die je hierin steekt win je zowiezo op een later moment in je leven terug.
 • Wat is Nuad Thai (Thaise massage)?
  Nuad Thai betekent Thaïse massage en dit is één van de vijf grote pijlers binnen de traditionele Thaïse geneeskunde. Mede op basis van invloeden uit o.a. de Chinese en Indische culturen, hebben de Thai duizenden jaren geleden hun eigen unieke vorm van geneeskunde en massage ontwikkeld. De eigenheid van de Thaïse massages zit hem o.a. in het feit dat deze een pak steviger en intensiever zijn dan de Zweedse variant die de meesten onder ons kennen. Nuad Thai combineert zowel energetische als fysieke aspecten en omvat een brede waaier aan behandeltechnieken, gaande van manipulaties van gewrichten en botten tot het gebruik van kruidenbalsems en warme kruidencompressen. Daartussenin zit een heel gamma aan andere technieken, zoals diepe weefselmassage, passieve stretching en acupressuur. Je wordt met onder andere druk-, wring-, kneed-, klop-, klap-, knijp- en strekbewegingen van kop tot teen, van vingerkootje tot oorlel, bewerkt met han­den, voeten, hielen, knieën en ellebogen en soms zelfs met het volle gewicht van de masseuse. Tot slot kunnen ook traditionele technieken uit de Thaïse volksgeneeskunde gebruikt worden, zoals cupping, scraping (gua sha) en tok sen. Door deze veelheid aan technieken kan Nuad Thai heel kalmerend en ontspannend zijn, maar tegelijkertijd kan het één van de meest intensieve vormen van diepe weefselmassage zijn die er bestaat. ​ Voor elke sessie wordt er zorgvuldig nagegaan of er contra-indicaties zijn voor bepaalde behandeltechnieken. Elke sessie lichaamswerk is uniek en wordt afgestemd op de gemasseerde persoon en op de noden die hij/zij op dat moment ervaart. ​ (Aangezien er af en toe nog wat misverstanden over bestaan: Thaïse massage is GEEN erotische massage. Wens je dat toch, dan vind je ongetwijfeld via het internet elders je gading.)
 • Thaise massage, doet dat geen pijn?
  Aangezien Thaïse massage een vrij intensieve vorm van massage is, is een beetje pijn tijdens de massage normaal. Door een pijnsignaal te creëren krijgt je lichaam het signaal dat er op die specifieke plaats extra voedingsstoffen dienen aangevoerd te worden en/of extra afvalstoffen dienen te worden afgevoerd. Je zal zelf merken dat de eventuele pijn die je ervaart, je achteraf net dat ontzettend deugddoende en ontspannen gevoel zal geven. Dit gezegd zijnde is het niet de bedoeling dat je de hele tijd pijn ligt te verbijten. Je vertelt me het best zelf bij aanvang van de sessie of je een zachte of hardere druk verkiest. Als blijkt dat de druk tijdens de massage toch nog te hard of te zacht is, dan kan je me dat gewoon zeggen en pas ik de druk aan.
bottom of page